Публічні закупівлі в Україні: ситуація з проведенням тендерних процедур сьогодні та що потрібно змінювати в організації процесу закупівель – про це говоритимуть експерти на круглому столі 13 квітня

Зелені, або екологічні публічні закупівлі (ЗПЗ)– процес, який давно практикують країни Євросоюзу.  Більше того, при проведенні тендерів на закупівлю продуктів, або послуг, «зеленими» критеріями користується не лише бізнес, а й органи державної влади.

Зелені закупівлі мають подвійну мету: збереження екологічного фону а також заощадження коштів у перспективі використання ощадливого продукту.

Однією з перших на пострадянському просторі ЗПЗ запровадила Словаччина, і після декількох років успішного користування екологічних критеріїв, словацькі експерти готові ділитися досвідом з країнами-сусідами.

Саме так минулого року у ГО GoLOCAL і народилась ідея створення спільного українсько-словацького проекту “Зелені публічні закупівлі: Передача досвіду зі Словаччини в Україну”.

Розробка навчальної програми для держслужбовців пояснюється дуже легко – держоргани є одними з найбільших споживачів послуг та матеріальних продуктів, адже щороку вони закуповують надзвичайну кількість офісних матеріалів, таких як папір, канцелярія, меблі, або ж замовляють клінінгові чи кейтерингові послуги.

Саме тому аудиторія державних службовців була обрана ГО GoLOCAL як цільова.

Примітно, що фахівці центральних органів державної влади також почали впровадження аналогічної ініціативи на своєму рівні, але всього в кількох десятках кілометрів далі від столиці ситуація виявилась неоднозначною. Проведене експертами GoLOCAL опитування показало, що держслужбовці регіональних органів Київської області практично нічого не знають про механізм екологічних закупівель, і тому й досі керуються архаїчними критеріями при проведенні тендерних процедур, такими як економія коштів та попередній досвід взаємодії з підрядником.

Саме тому Київщина була обрана пілотним регіоном із впровадження освітнього проекту для держслужбовців, який стартує вже цієї весни.

 

Проект “Зелені публічні закупівлі: Передача досвіду зі Словаччини в Україну” стартував у 2017 році за спільної ініціативи ГО GoLOCAL, Slovak Centre for Communication and Development та за підтримки SlovakAid.

Цієї п’ятниці, ми зберемо експертів із зелених публічних закупівель за круглим столом, щоб обговорити запуск цієї освітньої програми, а також подискутувати на тему існуючої ситуації у сфері публічних закупівель.

Зустріч відбудеться у форматі круглого столу. До участі запрошені фахівці, які мають безпосереднє відношення до процесу ЗПЗ в Україні: представники Мінекономрозвитку, ДП «Система публічних електронних закупівель «ProZorro», держслужбовці Київської обласної адміністрації та міської ради міста Біла Церква – адже саме Київщина стала пілотною у реалізації зазначеного проекту. Модератори зустрічі – експерти українського ГО GoLOCAL, які є ініціаторами зазначеного проекту.

Запрошуємо до обговорення! Акредитація ЗМІ за тел. 098 089 65 64 (Анастасія Кліміна), або на імейл pr@golocal-ukraine.com

Детальніше про проект можна дізнатися за посиланням: http://gpp.golocal-ukraine.com/uk/